فهرست مطالب

علوم پزشکی صدرا - سال دهم شماره 3 (تابستان 1401)

مجله علوم پزشکی صدرا
سال دهم شماره 3 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سمیه عابدزاده، فرشاد غزالیان*، حسین عابدنطنزی، حجت الله نیک بخت، ماندانا غلامی صفحات 203-214
    مقدمه

    کاردیوتروپین-1 یک سیتوکین مرتبط با اینترلوکین-6 است که عملکرد محافظتی و هیپرتروفی آن روی میوسیت های قلب شناخته شده است. هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی تاثیر 12 هفته تمرین هوازی روی سطح سرمی CT-1 در زنان مبتلا به فشارخون بالا بود.

    روش ها:

     در این مطالعه 35 زن سالمند با دامنه سنی 50 تا 70 سال انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه (20 نفر آزمایش و 15 کنترل) تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل تمرین هوازی ای از نوع فزاینده بود که سه جلسه در هفته و به مدت 12 هفته اجرا گردید. قبل از شروع تمرینات و 24 ساعت پس از انجام آخرین جلسه ترکیب بدنی، (وزن 96/1±74 و شاخص توده بدن 6/3±27)، نمونه خونی گرفته شد. ارزیابی یافته با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس (ANCOVA) و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری (05/0≤p) انجام شد.

    یافته ها

    طبق نتایج به دست آمده مشخص گردید، تفاوت معناداری بین فشار خون سیستولی و دیاستولی وجود دارد، اما در سطوح کاردیوتروپین-1 تفاوت معناداری مشاهده نشد (0000/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد فعالیت هوازی روی فشارخون بیماران تاثیر مثبت دارد و می تواند به عملکرد بهتر قلب کمک کند. همچنین پاسخ و ترشح کاردیوتروپین-1 به شدت و مدت فعالیت ورزشی بستگی دارد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، کاردیوتروپین-1، فشارخون بالا
  • فاطمه گودرزی، نادره معماریان*، علی اصغر اصغرنژاد فرید، شهربانو قهاری صفحات 215-230
    مقدمه

    خدمات بهداشتی و درمانی برای تامین تندرستی و حفاظت از سلامت مردم پاسخگوی نیاز قطعی و مداوم انسان ها و از مسایل بسیار مهمی است که ثمربخشی حقیقی آن در گروی آمیختگی این خدمات با موازین اخلاقی و فضایلی است که آن ها را در جهت تامین نیاز مردم عرضه نماید.با این دیدگاه، بی گمان پرداختن به بحث کاربرد اخلاق در خدمات سلامت روان ضروری است.

    روش ها

    مطالعه حاضر یک پژوهش تحلیل محتوای کیفی قراردادی است که برای جمع آوری نمونه از مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با متخصصان استفاده کرده است. 18 نفر از متخصصان و فعالان حوزه سلامت روان از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پس از پیاده سازی مصاحبه ها، داده ها بر اساس مراحل روش تحلیل محتوای قراردادی و روش آنالیز گرانهایم و لاندمن مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    پس از تحلیل 68 کد اولیه، 12 زیرطبقه، 3 طبقه اصلی و 1 مقوله هسته شامل موانع تبدیل نگرش های اخلاقی به عمل اخلاقی به دست آمد. طبقات اصلی را دیدگاه متخصصان، موانع فردی و موانع بنیادی تشکیل می داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به شناسایی موانع فردی و بنیادی در تبدیل نگرش های اخلاقی به عمل اخلاقیکه رهیافت پژوهش حاضر است، امید آن می رود که با رفع این موانع رشد اخلاق در سطح فردی و سازمانی ارتقا یابد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، اخلاقیات، پژوهش کیفی
  • هانیه رحمانیان، حسین محمودیان، نجمه محمدی* صفحات 231-242
    مقدمه

    آگاهی از اصول اخلاق حرفه ای، بنیان اساسی اخلاق مداری در عملکرد حرفه ای است. کارگاه های اخلاق پزشکی مهم ترین منبع کسب آگاهی از اخلاق حرفه ای محسوب می شوند. هدف مطالعه حاضر این است که تاثیر این کارگاه ها بر افزایش آگاهی دانشجویان دندانپزشکی از کدهای اخلاق حرفه ای را مورد بررسی قرار دهد.

    روش ها:

     51 نفر از دانشجویان عمومی رشته دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز که واحد درسی اخلاق پزشکی را در سال تحصیلی 1397-1396 می گذراندند، با پرسشنامه ای حاوی سوالات چندگزینه ای مربوط به کدهای اخلاق حرفه ای، با روایی و پایایی تاییدشده طی یک مطالعه قبلی با ضریب آلفای کرونباخ 7/0 قبل و بعد از کارگاه، مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با نرم افزارspss 18 و با آزمون آماری Wilcoxon آنالیز گردید.

    یافته ها:

     میانگین نمره دانشجویان بعد از کارگاه به طور معناداری بیشتر از میانگین نمره آن ها قبل از کارگاه بود (001/0P <). این نتیجه در مورد کدهای اخلاقی صداقت با بیمار، خودمختاری بیمار و رعایت عدالت نیز صادق بود، اما میانگین نمره قبل و بعد، برای کدهای سودرسانی و ضرر نرساندن به بیمار تفاوت معناداری نداشت (به ترتیب 317/0P =  و 345/0 P =).

    نتیجه گیری:

     نتایج این بررسی نشان داد که کارگاه های اخلاق پزشکی در افزایش آگاهی کلی دانشجویان دندانپزشکی از کدهای اخلاق حرفه ای کارآمد است اما در بعضی از ابعاد مفاهیم اخلاقی نیاز به آموزش بالینی مبتنی بر حل مسیله احساس می گردد.

    کلیدواژگان: کدهای اخلاقی، دندانپزشکی، کارگاه های آموزشی کوتاه مدت، دانشجویان
  • علی محمد رضایی، طیبه شریفی*، محمدامین کشاورزی، مهرناز مزارعی، الهام افلاکی صفحات 243-256
    مقدمه

    لوپوس بیماری است که با ایجاد اضطراب در فرد باعث نگرانی و تنش در پاسخ به شرایط تهدیدکننده می گردد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی سه درمان روان شناختی متفاوت بر افسردگی و باورهای ناکارآمد بیماران مبتلا به لوپوس سیستمیک انجام گرفت.

    روش ها:

     روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با مرحله پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی بیماران مبتلا به لوپوس تحت درمان در بیمارستان های شیراز در سال 1397 تشکیل می دادند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از بین جامعه 750 نفری، 80 نفر انتخاب و در 4 گروه (یک گروه گواه 20 نفره، و 3 گروه آزمایش 20 نفره) گمارده شدند. گروه های آزمایش، مداخله آموزشی درمان، پذیرش و تعهد را طی سه ماه در 12 جلسه 90 دقیقه ای، مداخله آموزشی درمان متمرکز بر شفقت را طی سه ماه در 8 جلسه 90 دقیقه ای و مداخله آموزشی درمان ترکیبی را طی سه ماه در 6 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه افسردگی بک (1972) و پرسشنامه نگرش های ناکارآمد وایزمن و بک (1987) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار آماری24 spss- مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که پرتکل های آموزشی درمان های موج سوم بر کاهش افسردگی و باورهای ناکارآمد زنان مبتلا به لوپوس سیستمیک تاثیر معناداری داشته است (0001p≤/).

    نتیجه گیری:

     مطابق با یافته های پژوهش حاضر، می توان از بسته های آموزشی پذیرش و تعهد، شفقت و درمان ترکیبی جهت بهبود افسردگی و باورهای ناکارآمد زنان مبتلا به لوپوس بهره برد.

    کلیدواژگان: بیماری لوپوس سیستمیک، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، شفقت درمانی، افسردگی
  • رسول اسماعیلی فرد، مریم پاک نهاد* صفحات 257-266
    مقدمه

    روش های مختلفی برای تبادل اطلاعات تصاویر رادیولوژی بین مراکز درمانی با استفاده از تکنولوژی هایی نظیر CD یا ایمیل یا زیرساخت های پرهزینه ای همچون پکس به منظور تبادل تصاویر در یک مجموعه درمانی ارایه شده است اما، استفاده از این روش ها یا شبکه های اختصاصی بین گستره وسیعی از مراکز عملا امکان پذیر نیست.

    روش ها:

     در این مطالعه مشاهده ای، یک معماری نرم افزاری انتشار-اشتراک جهت تسهیل برقراری ارتباط بین مراکز درمانی با در نظر داشتن چالش مقیاس پذیری ارایه شده است. در این راهکار تصاویر با فرمت DICOM به سرویس دهنده انتشار و اشتراک منتقل می شوند و مراکز درمانی دیگر با عضویت در این سرویس و مشخص کردن نوع تصاویر مورد علاقه خود، تصاویر را دریافت می کنند.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از شبیه سازی این معماری روی مجموعه داده ای از تصاویر دایکام و همچنین تعداد ناشرین و مشترکین نشان داد که سیستم همزمان با سرعت مناسب در انتقال داده ها با افزایش بار کاری و تعداد کاربران، تغییر زیادی در افزایش زمان پاسخ دهی نمی دهد و ازاین جهت از مقیاس پذیری مناسبی برخوردار است.

    نتیجه گیری:

     پیاده سازی معماری انتشار-اشتراک نشان داد که رفع وابستگی بین مراکز تصویربرداری و مراکز درمانی باعث سادگی در پیاده سازی و تعامل کاربران می شود. از این نظر این معماری از پتانسیل خوبی برای ایجاد زیرساخت اشتراک گذاری تصاویر بین مراکز درمانی برخوردار است.

    کلیدواژگان: نرم افزار، رادیولوژی، کامیپوتر، تبادل داده
  • علی راست، عبدالعزیز افلاک سیر، پیمان پترام فر، سید ولی کاظمی رضایی* صفحات 267-284
    مقدمه

    بیماری مولتیپل اسکلروزیس یکی از شایع ترین اختلالات مزمن سیستم عصبی مرکزی است که باعث بروز مشکلات روان شناختی متعددی در مبتلایان می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش ادراک بیماری، راهبردهای مقابله مذهبی و تنظیم شناختی هیجان در پیش بینی سازگاری با بیماری در افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) بود.

    روش ها:

     طرح پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس شهر شیراز بود. بدین منظور تعداد 113 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سازگاری با بیماری، ادراک بیماری، مقابله مذهبی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، از رگرسیون چندگانه به روش همزمان با نرم افزار  SPSSنسخه20 استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که از بین مولفه های ادراک بیماری: مولفه های پیامد، پاسخ عاطفی و ماهیت بیماری پیش بین منفی و کنترل شخصی پیش بین مثبت و از بین مولفه های مقابله مذهبی: مقابله مذهبی منفی پیش بین منفی و مقابله خیرخواهانه پیش بین مثبت و همچنین از بین مولفه های تنظیم شناختی هیجان: ارزیابی مجدد مثبت، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی و دیدگاه پذیری پیش بین مثبت و نشخوارگری و فاجعه سازی پیش بین منفی معنادار سازگاری با بیماری در افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بودند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج به دست آمده می توان ادعا کرد که متغیرهای روان شناختی نقش مهمی در سازگاری با بیماری در افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: ادراک بیماری، راهبردهای مقابله ای، تنظیم هیجانی، سازگاری، مولتیپل اسکلروزیس
  • حجت الله حاجی رضایی، فریبرز عوض زاده فتح*، الله کرم صالحی صفحات 285-296
    مقدمه

    سازمان های مختلف از نظر اهداف، محیط، تکنولوژی، پیچیدگی و غیره از یکدیگر متمایزند و همین تمایز لازمه به کارگیری ابزارها و الگوهای متفاوت است. ازاین رو کارکرد الگوها تابعی از نوع سازمان است. در این پژوهش الگوهای مورد بحث پژوهش شامل مدل های چهارگانه بهای تمام شده تاریخی، فلم هولتز، بهای تمام شده جایگزینی، و لو و شوارتز به عنوان متغیر وابسته و شاخص های همان الگو به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شده اند.

    روش ها

    روش این پژوهش توصیفی (غیرآزمایشی) و اطلاعات مورد نیاز آن با ابزارهای پیمایشی ازجمله پرسش نامه پنج فاصله ای لیکرت با سنجش مدل کرونباخ جمع آوری شده است. جامعه آماری پژوهش، موسسات دارویی ازجمله شرکت های فعال در تولید دارو بوده است و برای جمع آوری داده ها از ابزارهای الکترونیکی مانند امکانات سایت پرس لاین استفاده گردیده است. برای سنجش سطح معنی داری هرکدام از الگوها از نرم افزار spss بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که ماهیت و ساختار موسسات در کارایی الگوهای حسابداری منابع انسانی تاثیر قابل توجه دارد و لزوم رعایت تناسب نوع الگو با ماهیت موسسه انکارناپذیر و حتی ضروری است. سطح معنی داری به دست آمده از تحلیل های آماری نشان می دهد که الگوی فلم هولتز، الگوی بهینه از میان سایر الگوها محسوب می شود.

    نتیجه گیری

    از بین چهار الگوی شایع و رایج حسابداری منابع انسانی که در این تحقیق مورد پژوهش قرار گرفته اند، مدل فلم هولتز دارای بیشترین تناسب با محیط شرکت های دارویی است.

    کلیدواژگان: حسابداری، وضعیت کارکردی، منابع انسانی
  • محمد تقی احدی، فاطمه فهیمی*، مائده نقی زاده صفحات 297-310

    بیماری های انگلی ازجمله لیشمانیوز از شایع ترین عفونت ها در سراسر جهان هستند که خطرات جدی را برای سلامت انسان به وجود آورده اند. با توجه به عوارض جدی داروهای شیمیایی و ناکارآمدی آن ها در برخی موارد، امروزه برای درمان بیماری های انگلی، گیاهان دارویی مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه مروری دامنه ای به منظور بررسی کاربرد گیاهان دارویی در درمان لیشمانیوز در جهان انجام شد. به منظور گردآوری اطلاعات علمی و مقالات تحقیقی به پایگاه های علمی Google Scholar، Pubmed، Magiran و Web Of Science مراجعه شد. کلیدواژه های مورد استفاده عبارت از Leishmaniasis، medicinal plants و Protozoal infection بودند. در این مطالعه، مقالات تحقیقی مربوط به 16 سال گذشته (2022-2006) تهیه شد.  از بین 385 مقاله تهیه شده، 43 مقاله با اهداف اصلی تحقیق مرتبط بود و مورد استفاده قرار گرفت. بر اساس یافته های این مقالات مشخص گردید که 32 نوع گیاه برای درمان بیماری لیشمانیوزیس مورد ارزیابی قرار گرفته اند. بر اساس نتایج این مطالعه مروری، اثر درمانی 32 نوع گیاه دارویی مختلف برای درمان بیماری انگلی لیشمانیوز مورد تایید قرار گرفته است. از بین این گیاهان 3 مورد دارای اثر درمانی قوی تر و عوارض جانبی کمتر بودند که عبارت اند از اکلیل کوهی، آلویه اتالنسیس و ایپکا.

    کلیدواژگان: بیماری انگلی، لیشمانیوز، گیاهان دارویی، عفونت تک یاخته ای، داروهای طبیعی
  • محمدجواد فلاحی، علیرضا رضوانی*، زینب الصیف صفحات 311-316

    پلورال افیوژن بدخیم یکی از عوارض شایع بدخیمی های پیشرفته است که منجر به کاهش کیفیت زندگی و کاهش طول عمر می شود. به نظر می رسد با ورود درمان های جدید، طول عمر بیماران با پلورال افیوژن بدخیم از آنچه پیشتر تصور می شد، بیشتر باشد. در این مطالعه کوهورت، 26 بیمار مراجعه کننده به کلینیک سرطان ریه درمانگاه شهید مطهری وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز که در بدو تشخیص سرطان اولیه، پلورال افیوژن بدخیم داشتند مورد پایش قرار گرفتند. اطلاعات مربوط به سن، جنس، نوع تومور، مرگ و میر، میزان بقا بعد از پلورال افیوژن بدخیم، جهش EGFR (در بیماران سرطان ریه)، و متاستاز مورد بررسی قرار گرفت. در مطالعه حاضر 12 بیمار (2/46%) مرد و 14 نفر (8/53%) زن بودند. میانه بقای بیماران 2 سال (چارک اول و سوم 1-3 سال) بود. پنج بیمار (2/19%) سرطان سینه، 19 بیمار (1/77%) سرطان ریه و دو بیمار (7/7%) لنفوم داشتند. بیشترین میزان بقای بعد از تشخیص پنج سال و مربوط به یکی از بیماران لنفوم مورد مطالعه بود. در بیماران مبتلا به سرطان ریه و سرطان سینه، میانه (چارک اول، چارک سوم) بقا به ترتیب دو سال (3، 5/1) و یک سال (5/2، 1) بود. اگرچه مطالعه حاضر یک مطالعه تک مرکزی با حجم نمونه کم بود ولی با توجه به طول عمر مناسب بیماران پلورال افیوژن بدخیم با درمان های جدید، به نظر می رسد لازم است مطالعات جامع تر جهت بررسی مجدد طول بقای بیماران مبتلا به پلورال افیوژن بدخیم انجام شود.

    کلیدواژگان: بقا، پلورال افیوژن، بدخیم
|
  • Somayeh Abedzadeh, Farshad Ghazaliyan *, Hosein Abed Natanzi, Hojatollah Nikbakht, Mandana Gholami Pages 203-214
    Introduction

    Cardiotrophin-1 (CT-1) is an interleukin-6-related cytokine with known hypertrophic and protective actions upon cardiac myocytes. The present study aimed to investigate the impact of 1- week aerobic exercise on serum levels of cardiotrophin-1 in female patients with hypertension.

    Methods

    in this study, 35 old women aged 50 to 70 were randomly divided into two groups (15 controls and 15 controls). The exercise program included aerobic exercises conducted increasingly 3 times a week for 12 weeks. Before the exercise, and 24 hours after the last session, blood samples and the body composition were taken. Data were collected and analyzed using one-way ANCOVA and Tukey post hoc test at a significant level of P≤0/05.

    Results

    According to the results, twelve weeks of exercise did not significantly affect CT-1 level.

    Conclusion

    Overall, it seems that 12-week aerobic exercise has been beneficial in patients with hypertension and has been improving myocardial function; however, further studies are needed.

    Keywords: Aerobic Exercise, Cardiotrophin-1, Hypertension
  • Fatemeh Godarzi, Nadereh Memaryan *, Aliasghar Asgharnejad Farid, Shahrbanoo Ghahari Pages 215-230
    Introduction

    As a measure for providing and protecting human health , healthcare services meet all of their persistent needs, so these services are important issues that will be effective in meeting people’s needs ifcombined with ethics. Hence, it is essential to study ethics in healthcare services.

    Method

    This is a contractual-qualitative content analysis has used semi-structured in-depth interviewsto collect the sample size among experts. Eighteen subjects were selected using a purposive sampling method. After implementing interviews, the data were analyzed based on the contractual content analysis and Landman and Granheim method.

    Results

    After analysis, 68 primary codes, 12 sub-categories, and three main categories, including the expert’s point of view, individual barriers, and fundamental barriers were identified.

    Conclusion

    Concidering the identified individual and non-individual obstacles to converting moral attitudes into moral action in this study, it would be possible to remove these obstacles to promote ethics at personal and organizational levels.

    Keywords: Mental health, Morals, Qualitative research
  • Hanieh Rahmanian, Hossein Mahmoodian, Najmeh Mohammadi * Pages 231-242
    Introduction

    Awareness of ethics principles is fundamental to morality in professionalism. Medical ethics courses are the most important source of knowledge about professional ethics. This study aimed to evaluate the effect of these courses on increasing the knowledge of dentistry students about professional ethics codes.

    Methods

    51 dentistry students at Shiraz University of Medical Sciences who had taken themedical ethics course in 2018 were evaluated through a multiple choice questionnaire related to the ethics code, with confirmed validity and reliability through an earlier published study (Cronbach′s alpa= 0.7). The students’ knowledge was evaluated before and after the course. Data were analyzed by SPSS software version 18 using the Wilcoxon test.

    Results

    The mean score of the students' knowledge increased significantly after the course (74% versus 83%, P<0.001). The scores related to veracity, patient autonomy, and justice codes were significantly higher after the course. However, mean scores of the beneficence and non-maleficence codes did not show statistically significant differences (P values = 0.317 and 0.354, respectively). Veracity code, significantly improved after the course; however, the mean score was still low (39%)

    Conclusion

    The results of this study indicated that medical ethics courses effectively increased dental students' general knowledge about ethical codes. But in some certain aspects of ethical concepts like veracity, clinical and problem-based education are required.

    Keywords: Codes of ethics, dentistry, Short term courses, Students
  • Ali Mohammad Rezaei, Tayyebeh Sharifi *, Mohammad Amin Keshavarzi, Mehrnaz Mazareie, Elham Aflaki Pages 243-256
    Introduction

    Lupus is a disease that causes tension in a person in response to threatening conditions. This research aims to compare the effectiveness of three different psychological treatments on depression and dysfunctional beliefs of patients with systemic lupus.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a three-month follow-up phase. The statistical population of this research included all lupus patients undergoing treatment in Shiraz hospitals in 2017; 80 people were selected from the population of 750 people using the purposive sampling method and assigned to 4 groups (a control group, including 20 people, and three experimental groups, each one including 20 people). The experimental groups received the educational intervention (treatment) of acceptance and commitment therapy during three months in 12 90-minute sessions, of compassion-focused therapy during three months in 8 90-minute sessions, and, of combined therapy during three months in 6 90-minute sessions. The questionnaires used in this research included Beck's depression questionnaire (1972) and Weisman's (1987) dysfunctional attitudes questionnaire. The data obtained from the research were analyzed by analyzing variance with repeated measurements using SPSS-24 statistical software.

    Results

    The results showed that the third-wave treatments' educational protocols significantly reduced depression and dysfunctional beliefs of women with lupus (p≤/0001).

    Conclusion

    According to the present study's findings, it is possible to use the educational packages of acceptance and commitment, compassion, and combined therapy to improve depression and dysfunctional beliefs of women with lupus.

    Keywords: systemic lupus Erythematosus, Acceptance, Commitment therapy, Self-Compassion, depression
  • Rasool Esmaeilyfard, Maryam Paknahad * Pages 257-266
    Introduction

    Various methods have been introduced for the offline exchange of radiological images between medical centers using technologies such as CD or E-mail. Costly infrastructures such as PACS have also been introduced to exchange images in a medical center. But these methods or dedicated networks between various centers are practically impossible.

    Methods

    In this observational study, publish-subscribe software architecture is presented to facilitate communication between medical centers, considering the challenge of scalability. This approach transfers the images in DICOM format to the publish/subscribe server. Other medical centers receive the images by subscribing to this service and specifying their interesting images.

    Results

    The simulation results of this architecture on a data set of DICOM images and the number of publishers and subscribers showed that the system’s response time does not increase much   and it maintains an appropriate data transfer speed while the number of users increases. For this reason, it has good scalability.

    Conclusion

    Implementing the publish-subscribe architecture showed that eliminating the dependency between imaging and medical centers makes implementing and interacting with users easier. From this point of view, this architecture has excellent potential to create an infrastructure for sharing images between medical centers.

    Keywords: Software, Radiology, Computers, Data Exchange
  • Ali Rast, Abdulaziz Aflakseir, Peyman Petramfar, Seyed Vali Kazemi Rezaei * Pages 267-284
    Introduction

    Multiple sclerosis is one of the most common chronic disorders of the central nervous system, which causes many psychological problems in patients. Therefore, this research aimed to investigate the role of disease perception, religious coping strategies, and cognitive emotion regulation in predicting adaptation to the disease in people with multiple sclerosis (MS).

    Methods

    The current research had a descriptive and correlational design. The statistical population included all people with multiple sclerosis in Shiraz. For this purpose, 113 people were selected by convenience sampling method. The research tools included questionnaires of adaptation to the disease, perception of the disease, religious coping, and cognitive emotion regulation strategies. To analyze the data, multiple linear regression was used with SPSS software, version 20.

    Results

    The results of the regression analysis showed that among the components of illness perception, the components of the outcome, emotional response, and the nature of the disease are negative predictors, and personal control is a positive predictor, and among the components of religious coping, negative religious coping is a negative predictor, and Benevolent coping is a positive predictor and also among the components of cognitive emotion regulation, positive reappraisal, refocusing on planning and perspective-taking, were  positive predictors and rumination, and catastrophizing were significant negative predictors of adaptation to the disease in people affected by  multiple sclerosis.

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be claimed that psychological variables play an important role in adapting to the disease in people with multiple sclerosis.

    Keywords: Disease perception, Coping strategies, Emotion regulation, Adaptation, Multiple Sclerosis
  • Hojjatollah Hajirezaie, Fariborz Avaz Zadeh Fath *, Allahkaram Salehi Pages 285-296
    Introduction

    Organizations differ in terms of goals, environment, technology, complexity, etc., and this differentiation requires the use of different tools and models. Therefore, patterns are a function of the type of organization. In this study, the discussed research models include the four models of historical cost, Flemholtz, replacement cost, and Low and Schwartz as dependent variables, and the indicators of the same model as independent variables.

    Methods

    This research was descriptive (non-experimental) and survey tools including a questionnaire collected the required information. The study's statistical population includes pharmaceutical companies, including companies active in the production of drugs, and electronic tools such as the facilities of the Press Line site have been used in data collection.

    Results

    The research findings indicate that the nature and structure of institutions significantly impact the efficiency of human resource accounting models. Observing the appropriateness of the model type with the institution's nature is undeniable and necessary.

    Conclusion

    Among the four common human resource accounting models that have been studied in this study, including historical cost models, Flamholtz, full replacement cost, and Lev and Schwartz, the Flamholtz model was the most consistent one with the environment of pharmaceutical companies.

    Keywords: Accounting, Functional status, human resources
  • Mohammad Taghi Ahady, Fatemeh Fahimi *, Maedeh Naghizadeh Pages 297-310

    Parasitic diseases, including leishmaniasis, are the most prevalent infections worldwide that have serious risks for human health. Due to the serious side effects of chemical drugs and their inefficiency in some cases, medicinal plants have recently been considered for treating parasitic diseases. This scoping review study aimed to investigate and identify the medicinal plants introduced to treat leishmaniasis throughout the world. Scientific websites, including Google Scholar, PubMed, Magiran, Web of Science, and Elsevier were used to collect scientific information and research papers. The used keywords are Leishmaniasis, Medicinal Plants, and Protozoal Infection. The data were extracted and collected using research papers published over the past 16 years (2006-2022). Forty-three papers from the overall 385 collected articles were selected for the present study because of their complete relationship with the main aim of the research. The selected articles investigated 32 plant species for the treatment of leishmaniasis. The results of this systematic review study confirmed the therapeutic effect of 32 different kinds of medicinal plants. Furthermore, among these plants, three had stronger therapeutic effects and fewer side effects, including Rosmarinus Officinalis, Aloe otallensis, and Cephalis ipecacuana.

    Keywords: Protozoan infection, Leishmaniasis, medicinal plants, Parasitic disease, Natural medicines
  • Mohammad Javad Fallahi, Alireza Rezvani *, Zainab Al-Saif Pages 311-316

    Malignant pleural effusion is one of the most common complications of advanced malignancies, leading to decreased quality of life and life expectancy. With the advent of new therapies, patients with malignant pleural effusion appear to be living longer than previously thought. In this cohort study,26 patients, with malignant pleural effusion at the initial diagnosis of primary cancer, who were referred to the Lung Cancer Clinic of Shahid Motahari Clinic affiliated with Shiraz University of Medical Sciences , were studied Information on age, sex, tumor type, mortality, survival rate after malignant pleural effusion, EGFR mutation (in lung cancer patients), and metastasis were evaluated. In the present study, 12 patients (46.2%) were male and 14 patients (53.8%) were female. The median survival of patients was 2 years (interquartile range 1-3 years). Five patients (19.2%) had breast cancer, 19 patients (77.1%) had lung cancer, and two patients (7.7%) had lymphoma. The highest survival after diagnosis was related to one of the lymphoma patients (five years). In lung and breast cancer patients, the median survival was two years (interquartile range 1.5, 3) and one year (interquartile range 1, 2.5), respectively. Although the present study was a small single-center study, due to the appropriate lifespan of malignant pleural effusion patients with new therapies, more comprehensive studies are needed to re-evaluate the survival of patients with malignant pleural effusion.

    Keywords: Malignant, Pleural Effusion, Survival